رونمایی کتاب «پا به پای قاسم»

کتاب «پا به پای قاسم» نوشته سعدالله زارعی که تحلیل عینی تحولات منطقه در دو دهه ۸۰ و ۹۰ است، روز یکشنبه نوزدهم اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ در خبرگزاری جمهوری اسلامی رونمایی شد.

به گزارش خبرگزاری ایرنا در کتاب”پا به پای قاسم” که موسسه مطالعات اندیشه سازمان نور آن را منتشر کرده، تلاش شده است تحولات منطقه در بازه زمانی دهه ۸۰ و ۹۰ شمسی و بخش‌های مختلف منطقه که ایران در آن حضور داشته به مخاطب ارایه و تحلیل شود.

این کتاب تجمیعی از مقالاتی است که نویسنده در برهه‌های مختلف و برای «مخاطبان متفاوت» نوشته و در نشریات یا سایت های گوناگون از فصلنامه تا روزنامه و خبرگزاری منتشر شده است. برخی مقاله و برخی هم مصاحبه بوده اند که اینک به شکل کتاب درآمده است.

سعدالله زارعی نویسنده  کتاب پا به پای قاسم  در مراسم رونمایی از کتاب در ایرنا گفت: اسرائیل و آمریکا گمان می‌کردند با شهادت سردار سلیمانی می‌توانند به جبهه مقاومت ضربه بزنند، اما آمریکا نتوانست در هیچکدام از توطئه های خود به نتیجه برسد، حزب الله در لبنان ماند، بحران اقتصادی سوریه مهار شد و مسایل عراق نیز رفع گردید، شهید سلیمانی هنوز زنده است و آثار حضور او همچنان پابرجا است.

زارعی اظهار داشت: پیش از شهادت باشکوه، بسیاری سردار سلیمانی را یک شخصیت جهانی می خواندند. بارها تصویر او روی جلد مجلات پرمخاطب خارجی آمده بود و نام او میلیون ها بار در رسانه های مختلف نقش بسته بود.
وی با یادآوری اینکه او سال ها در کانون تحلیل های جهانی قرار داشت، گفت: از او به عنوان موثرترین فرد نظامی خاورمیانه یاد می شد و فرماندهان ارشد نظامی از او به عنوان یک استراتژیست بی مانند یاد می کردند و در مورد کارآمدی تاکتیک هایی که به کار می بست اتفاق نظر داشتند.


سردار سلیمانی، رکن مهم امنیت خاورمیانه

زارعی گفت: در منطقه خاورمیانه به به عنوان رکن مهم امنیت یاد می‌شد. بسیاری از سازمان های نظامی بین المللی و منطقه ای با او ارتباط داشتند و گزارش های نظامی زیادی برای او می فرستادند. او بسیاری از گزارش ها را پاسخ می داد و روی پاسخ او تامل می شد.

وی با اشاره به اینکه سیطره عجیب او بر آکادمی های نظامی و سازمان های بین المللی و منطقه ای سبب شده بود از او به عنوان فرماندهی پر رمز و راز یاد شود، اضافه کرد: آنان در صدد بودند راز نفوذ گسترده او را دریابند. از این رو؛ روی عکس های متفاوت وی که گاهی پیام آور اقتدار بود، گاهی پیام آور معنویت و گاهی پیام آور مردم داری او بود، مکث می کردند اما با این همه، معترف بودند شناخت دقیق او در مرز محال قرار دارد.

نویسنده کتاب «پا به پای قاسم» تصریح کرد: در واقع آنچه از جبهه در ذهن سردار شهید سلیمانی نقش بسته بود، چیزی بسیار بیش از یک نزاع  و نحوه مدیریت و به سرانجام رساندن آن بود. به عبارت دیگر گویا او به جهاد بسیار فراتر از یک موضوع فقهی و یک فریضه می نگریست. از نظر او جبهه یک مکتب بود و رزمندگان در آن پیام گیران و پیام دهندگانی بودند که سخن و عملشاتن از اوج معارف دینی و انسانی آنان حکایت داشت.

 زارعی ادامه داد: شهید سلیمانی، اصولا جریان جبهه را یک جریان الهی می دانست و معتقد بود آنان که به این وادی گام برداشته اند، به پای خود نیامده بلکه برگزیده شده اند. او معتقد بود اینها فقط برای شرکت در جهاد و مقابله با دشمنان برگزیده نشده اند، بلکه آمده اند تا جهان جدیدی بسازند. جهانی که در آن انسان، انسان دیگری است و مناسبات میان انسان ها، مناسبات دیگری است. بر این اساس او می گفت آنچه بر زبان رزمندگان و به خصوص آنان که بعدا به شهادت رسیده اند، جاری شده نوعی از الهام الهی است.به همین جهت شهادت از منظر سردار سلیمانی، جلوه دیگری داشت. او معتقد بود حتما باید شهید شد و کلید شهید بودن در آخرت را شهید بودن در دنیا می دانست. او می گفت شهیدان زرنگ ترین آدم ها هستند و به حال آنها غبطه می خورد. 

وی اظهار داشت: اتفاق سوم اصلاح رابطه انسان با مردم است. از منظر شهید هیچ چیز به اندازه خاکساری در برابر مردم گرفتار و انجام کار برای آنان خداوند متعال را خشنود نمی کند و هیچ چیز به اندازه بی توجهی به وضع گرفتاران، خداوند را به غضب نمی آورد. از این رو او در طول دوره مسوولیت نظامی خود از آنچهع در جامعه می گذشت، بی خبر و یا برکنار از عمل نبود و با وجود آن که تمکن مالی شخصی اش چندان نبود، اما هر چه داشت نثار مردم می کرد.

وی در ادامه با بیان اینکه مهم ترین عامل پایداری مقاومت، وجود رهبران مستحکم است، افزود: مقاومت به فکر و مذهب خاصی تعلق ندارد، مقاومت دارای یک هویت کلی است که در ذیل آن هویت‌های جزیی وجود دارد که هر کدام به دلیل شکل و موقعیت متفاوت، پازل های هویت کلی مقاومت را تشکیل می دهند.

نویسنده کتاب «پا به پای قاسم» گفت: برای تبیین چرایی و چگونگی شکل گیری مقاومت، چند عامل اساسی را می توان برشمرد. یکی از عوامل تعیین کننده در شکل گیری مقاومت در کشورها، وجود اشخاصی با اعتقادات صحیح و انگیزه قوی است که به لحاظ شخصیتی انسان های پیگیری هستند. این درست است که کشورها را ملت ها تشکیل می دهند، اما هویت کشورها توسط شخصیت ها به وجود می آید و بنابراین وجود یا عدم وجود یک نفر با چنین ویژگی هایی در هر کشوری بسیار تعیین کننده است.

نویسنده در مقدمه این کتاب پس از تعریف مقاومت در منطقه و روشن شدن چراغ آن حتی در میان کشورهای غیر مسلمان به نقش و جایگاه شخصیت های تاثیرگذار در ارتباط با آن به چرایی و علل اساسی شکل گیری مقاومت و دیدگاه های معارض آن در منطقه می پردازد و وجود برخی شخصیت های با ایمان و اعتقاد راسخ نظیر شهید قاسم سلیمانی با ویژگی های شخصیتی ایشان چون اسلام شناسی، درایت، مردم داری، دشمن شناسی، بصیرت و شجاعت را مهم ترین رکن حیات و ادامه مقاومت در میان کشورهای منطقه می داند.

در ادامه این اثر نویسنده با بر شمردن ۱۵ صفت و ویژگی شهید سلیمانی و تشریح هر یک از آنها، اقدامات آن شهید را موجب برهم خوردن بسیاری از طرح ها و نقشه های دشمنان ملت های منطقه از جمله طرح خاورمیانه جدید، شکست گسترش تکفیری ها در بین کشورهای منطقه و حامیان آنها نظیر امریکا و عربستان و ریشه کنی خلافت دانسته که در کنار آنها تقویت حزب الله، افزایش امنیت حرم و پشتیبانی از دیپلماسی کشور را از دستاوردهای فعالیت های شهید سلیمانی در منطقه خاورمیانه می داند.

عملکرد سپاه قدس پاسداران انقلاب اسلامی

ایجاد سپاه قدس به عنوان یک راهبرد استراتژیک با اشاره به برخی ویژگی ها و ساختار انقلابی آن و اقدامات این سپاه در منطقه مانند مقابله با اشغالگری، رهایی بخشی منطقه از برخی بحران ها، توانمندسازی بعضی از کشورهای منطقه مانند لبنان و افغانستان در برابر اشغالگری های دشمنان آن مهم ترین سرفصل های بخش سوم کتاب پا به پای قاسم را تشکیل می دهد و در ادامه دور کردن سایه جنگ از سر ایران و افزایش انگیره برای رفع مشکلات در بعد ملی را مهم ترین دستاورد سپاه در ارتباط با کشور می داند.

نویسنده در این اثر با اشاره به حضور آمریکا در منطقه غرب آسیا به علل و عوامل این حضور مانند تغییر موازنه امنیتی منطقه، تحمیل جنگ های نیابتی، بازی با برگه داعش و مهار ایران در منطقه پرداخته و حضور شهید سلیمانی در ۲ دهه تحولات آن را موجب خنثی شدن بسیاری از طرح های دشمنان و تغییر معادلات آنان در کشورهای منطقه نظیر فلسطین، لبنان، عراق، سوریه و یمن برشمرده و اشاره ای گذرا نیز به تحولاتی دارد که موجب بیداری اسلامی در بین کشورهای منطقه و عوامل ناکامی این بیداری دارد.

ایران و آمریکا نه جنگ و نه سازش

ایران و آمریکا نه جنگ و نه سازش عنوان فصل هفتم کتاب پا به پای قاسم است که در آن با اشاره به تداوم خصومت آمریکا و هدف گذاری های این کشور علیه ایران، بروز اغتشاشات در منطقه، ایجاد دو دستگی، تداوم نزاع ها در آن و اقدامات متنوع دیگری اشاره شده است که با هدف پیشبرد سیاست های آمریکا علیه ایران و منطقه اتخاذ و در حال اجرا است.

زارعی، پس از بررسی موضوعات پیشین که اشاره هایی به آن شد در پایان و در فصل هشتم به بررسی افق تحولات کشورهای منطقه در سایه وضعیت کنونی پرداخته و به تشریح آینده اوضاع در پنج کشور شامل عراق، لبنان، سوریه، یمن و فلسطین و سرنوشت معامله قرن پرداخته و نتیجه می گیرد که گذشته چراغ راه آینده و آیندگان است و آن چیزی که امروز و دیروز بوده دوباره تکرار می شود، مگر آن که اوضاع دیگر رقم بخورد.

از دیدگاه نویسنده کتاب اکنون ۲ جبهه یکی مقاومت و دیگری دشمنان آن به موازات یکدیگر در حال فعالیت و تلاش هستند و با توجه به تکثیر جبهه مقاومت و گسترش آن به حوزه های غیرمسلمان حتی می توان از موضوع ائتلاف با روسیه و چین در جبهه مقاومت هم سخن گفت و این در حالی است که در نقطه مقابل این جبهه کشورهای حاضر مانند آمریکا و دیگر کشورهای غربی از اختلافات خود سخن می گویند و این نشان دهنده آن است یک جبهه در حال ساختن ائتلاف و جبهه مقابل در حال از دست دادن ائتلاف خود است و همه این تحولات نشان می دهد که کشورهای منطقه به سمت گسترش همکاری ها حرکت کرده و افق های آن کاملا روشن است. 

کتاب پا به پای قاسم در ۳۷۲ صفحه، اثر سعد الله زارعی به تازگی از سوی انتشارات موسسه مطالعات اندیشه سازان نور به چاپ رسیده است.

به گفته، زارعی، این کتاب قرار است به دو زبان عربی و انگلیسی نیز ترجمه شود.

گفتنی است، آیین رونمایی از کتاب «پا به پای قاسم» از ساعت ۱۰ یکشنبه ۱۹ اردیبهشت‌ ۱۴۰۰ با رعایت پروتکل‌های بهداشتی در خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) برگزار شد.