مرثیه خون

تحلیلی بر وصایای شهدای مدافع حرم

تألیف: علی‌رضا غلامی

ويراستار: مجتبی بهرامی

مؤسسه مطالعات اندیشه‌سازان نور 

۱۸۷ ص

نوبت چاپ: اول ـ  بهار ۱۳۹۶

موضوع: شهيدان– سوريه ـ ايران -وصيت‌نامه‌ها -روابط خارجي  – ۱۳۵۸

قیمت: ۱۶۰/۰۰۰ ریال

 

معرفی کتاب

کتاب مرثیه‌ی خون نوشته علی‌رضا غلامی یکی از کتاب‌های نشر اندیشه‌‌سازان نور است که به مساله‌ی وصایای شهدای مدافع حرم و تحلیل‌هایی با محوریت این موضوع می‌پردازد. این کتاب برای پژوهشگرانی است که در زمینه علوم سیاسی فعالیت می‌کنند. بعضی از کتاب‌های این مجموعه به خوانندگان کمک می‌کند با شناخت تاریخ پرشکوه اسلام و بررسی آن با شرایط زمانه‌ی امروز بتوانند بینشی روشن تر از اوضاع زمانه داشته باشند. درباره کتاب مرثیه‌ی خون موسسه مطالعات راهبردی اندیشه‌سازان نور از سال ۱۳۹۶ تا امروز، فعالیت خود را در زمینه‌های مختلف آغاز کرده است. تحلیل تحولات منطقه و جهان، آینده‌پژوهی و تدوین و اجرای پژوهش های راهبردی و کلان از مهم‌ترین حوزه های فعالیت این موسسه تا کنون بوده است. حاصل این فعالیت، تولید بیش از ۱۰۰۰ مقاله و کتاب پژوهشی است. کتاب مرثیه‌ی خون یکی از آثار تخصصی این مجموعه است که به خواننده کمک می‌کند درک عمیق‌تری از مسايل سیاسی داشته باشد. خواندن کتاب مرثیه‌ی خون را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم این کتاب را به علاقه‌مندان و پژوهشگران علوم سیاسی پیشنهاد می‌کنیم.

سخن ناشر

فرهنگ شهادت مجموعه‌اي از اعتقادات و آموزه‌هايي است كه باعث شكل‌گيري روحيه شجاعت، مبارزه و جهاد در راه خداي متعال و نهايتاً كشته شدن در راه ايمان و عقيده می‌شود. محور اصلي اين فرهنگ نيز همان شهيد و انگيزه‌هاي متقن و مقدسي است كه او را به سمت شهادت‌طلبي سوق مي‌دهد. در اسلام و زبان قرآن و اهل بيت معصومين(ع)، شهادت گزينش مرگ سرخ متكي بر شناخت و آگاهي و بر مبناي آزادي و اختيار در مبارزه عليه موانع تكامل و خطوط انحرافي و طاغوتي است كه مجاهد با منطق، شعور، بيداري، بينايي و حضور خود، انتخاب و حيات يك ملت و تاريخ را تضمين مي‌كند. شهادت يكي از حقايق قرآني است كه در موارد متعدد به آن اشاره شده و داراي معناي وسيعي است. شهادت خون دوباره‌اي است كه به كالبد نيمه‌جان جامعه وارد مي‌شود و همچنین عنصر لطيف و حياتي، در نظام اجتماعي به عنوان گوياترين و مؤثرترين عامل تبليغ، آگاهي و سازندگي است.

در این بین انقلاب اسلامي كه خود ثمره ايثار و شهادت است، موجب تغيير و تحول در تمامي سطوح جامعه گرديد. این تحول اساسی چه در جریان مبارزات انقلابی مردم علیه رژیم پهلوی و چه در جریان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران به خوبی نمود یافت. اگرچه تهاجم نظامی عراق به ایران و حمایت قدرت‌های بزرگ از رژیم بعثی صدام، ضربه‌ای به انقلاب نوپای مردم ایران تلقی می‌شد، اما شهادت‌طلبی مردان و زنان این مرز و بوم موجب عقب راندن دشمن از خاک کشور شد. در آن دوره، فرهنگی در میان مردم به وجود آمد که شهادت و ایثار را به شدت تقویت کرد.

در حالی که بسیاری تصور می‌کردند با پایان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، مقوله شهادت و فرهنگ ایثار در جامعه ایران و سایر جوامع اسلامی از بین رفته است، وقایع منطقه و حضور پر شور جوانان در دفاع از حرم اهل بیت(ع) نشان داد که هنوز و همچنان افراد زیادی وجود دارند که دستیابی به آرمان‌های الهی و معنوی را بر زندگی پر زرق و برق مادی ترجیح می‌دهند و حاضرند به خاطر حفظ عزت مسلمین و حراست از امنیت مردم و کشور خود، راه شهادت را بجویند.

مدافعان حرم اهل بیت، نیروهایی هستند که پس از وقوع بحران در سوریه و سپس عراق، به این کشورها رفتند تا از حرم اهل بیت(ع) حفاظت و حراست کنند. اگرچه این اصطلاح برای نخستین بار در ایران رایج شد، اما صرفاً به شهدای ایرانی، مدافع حرم اطلاق نمی‌شود و سایر شهدا از دیگر کشورها را نیز دربرمی‌گیرد. در این بین با توجه به نقشی که شهدای مدافع حرم در حفاظت و حراست از حرم اهل بیت(ع) داشته‌اند، آشنایی با این شهدا و تحلیل جنبه‌های مختلف زندگی و به خصوص وصیت‌نامه‌های آنها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. از این رو، مؤسسه مطالعات اندیشه‌سازان نور در راستای آگاهی‌بخشی، به انتشار کتاب «مرثیه خون» مبادرت ورزیده که در واقع تحلیلی بر وصیت‌نامه‌های شهدای مدافع حرم است. امید است مطالعه این کتاب، گام کوچکی در راستای بازشناسی حرکت عظیم شهدای مدافع حرم باشد.