پس‌برجام

چشم به قدرت منطقه‌ای ایران

تألیف: مصطفی باباجانی

مؤسسه مطالعات اندیشه‌سازان نور 

۱۶۶ ص

نوبت چاپ: اول ـ فروردین ۱۳۹۶

موضوع:

برنامه جامع اقدام مشترک – ۲۰۱۵م، ۱۴ ژوئيه – انرژي اتمي – ايران – سياست دولت – قدرت (علوم اجتماعي)

قیمت: ۱۵۰/۰۰۰ ریال

 

معرفی کتاب

کتاب پس برجام نوشته مصطفی باباجانی یکی از کتاب‌های نشر اندیشه‌‌سازان نور است که به مساله‌ی قدرت ایران در جهان و در منطقه و حوادث و اتفاقات با محوریت این موضوع می‌پردازد. این کتاب برای پژوهشگرانی است که در زمینه علوم سیاسی و مسائل بین‌الملل فعالیت می‌کنند. بعضی از کتاب‌های این مجموعه به خوانندگان کمک می‌کند با شناخت تاریخ پرشکوه اسلام و بررسی آن با شرایط زمانه‌ی امروز بتوانند بینشی روشن تر از اوضاع زمانه داشته باشند. درباره کتاب پس برجام موسسه مطالعات راهبردی اندیشه‌سازان نور از سال ۱۳۹۶ تا امروز، فعالیت خود را در زمینه‌های مختلف آغاز کرده است. تحلیل تحولات منطقه و جهان، آینده‌پژوهی و تدوین و اجرای پژوهش های راهبردی و کلان از مهم‌ترین حوزه های فعالیت این موسسه تا کنون بوده است. حاصل این فعالیت، تولید بیش از ۱۰۰۰ مقاله و کتاب پژوهشی است. کتاب پس برجام یکی از آثار تخصصی این مجموعه است که به خواننده کمک می‌کند درک عمیق‌تری از مسايل سیاسی بین‌الملل داشته باشد. خواندن کتاب پس برجام را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم این کتاب را به علاقه‌مندان و پژوهشگران علوم سیاسی و روابط بین‌الملل پیشنهاد می‌کنیم.

سخن ناشر

توافق هسته‌اي ايران با گروه ۱+۵ که به برجام معروف است، يکي از پيچيده‌ترين و طولاني‌ترين مذاکرات تاريخ ديپلماسي به شمار مي‌آيد. بخش مهمي از پيچيدگي حين توافق به رويکرد غرب در قبال برنامه هسته‌اي ايران برمي‌گردد؛ زيرا کشورهاي غربي به رهبري ايالات متحده آمريکا طي يک برنامه بلندمدت و حساب‌شده، به ايران‌هراسي هسته‌اي دست زدند و برنامه‌هاي صلح‌آميز هسته‌اي ايران را به برنامه‌اي تهديدآميز تبديل و هدف آن را دستيابي به تسليحات اتمي عنوان کردند.

به هر روي غرب در يک فرايند پيچيده موفق به بزرگ‌نمايي تهديد هسته‌اي ايران شد. اين امر زمينه را براي اعمال تحريم‌هاي اقتصادي عليه تهران فراهم کرد. در نهايت ايران و گروه ۱+۵ طي مذاکرات پيچيده، به توافقي دست يافتند که از يک‌سو محدوديت‌هايي بر برنامه‌هاي هسته‌اي ايران‌ اعمال مي‌کرد و از سوي ديگر بايد به رفع تحريم‌هاي ناعادلانه عليه ايران منجر مي‌شد.

با اين حال گذر زمان نشان داد که به‌رغم پايبندي ايران به تعهدات خود، حاکمان غربي به ويژه آمريکايي‌ها هرگز به پيمان و تعهدات خود عمل نکردند. اين در حالي بود که هم‌زمان از شکل‌گيري برجام‌هاي دو و سه در خصوص مسائل منطقه‌اي، برنامه‌هاي موشکي و مسائل داخلي ايران صحبت به ميان مي‌آ‌مد. بر اين اساس آمريکايي‌ها تلاش مي‌کردند مدل مذاکراتي برجام را به ساير حوزه‌ها نيز تسري دهند که اين امر با هوشياري و هوشمندي مقام معظم رهبري ناکام ماند.

با توجه به حساسيت و اهميت موضوع و تأثيري که تکرار مدل برجام مي‌تواند بر قدرت منطقه‌اي ايران داشته باشد، مؤسسه مطالعات انديشه‌سازان نور در راستاي اهداف مطالعاتي خود، به انتشار کتاب «پس‌برجام؛ چشم به قدرت منطقه‌‌اي ايران» مبادرت ورزيده است. در کتاب حاضر، مسئله برجام هسته‌اي و قدرت منطقه‌اي ايران به صورت توأمان مورد مطالعه قرار گرفته‌اند.

بر اين اساس کتاب حاضر نشان مي‌دهد که فشار بر برنامه هسته‌اي ايران و سرانجام الگوي مذاکراتي برجام، همگي در راستاي تضعيف و مهار قدرت منطقه‌اي ايران در فضاي بين‌المللي صورت گرفته‌اند. همچنين کتاب بيانگر نتايج مدل مذاکراتي برجام و تسري آن به ساير مسائل از جمله مسائل منطقه‌اي، قدرت نظامي و مباحث داخلي ايران است. اميد است مطالعه کتاب حاضر، تصوير روشن و صريحي از مقاصد و نيات غرب به‌خصوص آمريکا عليه قدرت منطقه‌اي جمهوري اسلامي ايران و راه‌هاي مختلف مهار و تضعيف آن ارائه نمايد.